منبع انبساط باز و بسته

منبع انبساط بسته تیوپ دار از چه قسمت های ساخته شده است ؟

برای کسانی که در آپارتمانها یا ساختمان های چند طبقه زندگی می کنند داشتن یک سیستم آبرسانی قوی و با کیفیت ضروری است. پمپ آب در کنار منبع انبساط بسته، فشار مناسب را برای طبقات و واحدهای مختلف تامین می کنند. یک پمپ خوب به یک منبع تحت فشار خوب متصل است. این منبع تحت فشار که به وسیله پمپ از آب پر می شود به عنوان یک منبع ذخیره آب تحت فشار عمل می کند. در منبع تحت فشار علاوه بر آب، هوا نیز وجود دارد و این فشار هواست که باعث می گردد منبع انبساط بسته ای که از آب پر شده بتواند آب را به نقاط مختلف ساختمان هدایت نماید. همچنین هوای داخل منبع تحت فشار به پمپ، سیگنال ارسال می کند و خبر می دهد که سطح آب داخل منبع انبساط بسته کم شده و باید دوباره پر شود، در این هنگام پمپ شروع به کار می کند و منبع تحت فشار دوباره از آب پر می شود.

 منبع انبساط بسته تیوپ دار

منبع تحت فشار تیوپی یا بالنی از دو قسمت مجزا تشکیل شده است که یک بخش برای هوای فشرده و دیگری برای آب استفاده می شود. تیوپ مانند یک بالن است که پر از آب می شود و وقتی مقدار آب به میزان معینی رسید به وسیله سوئیچ فشار، فرمان قطع به پمپ آب ارسال می گردد. منبع انبساط بسته تیوپ دار یا بالنی گزینه مناسبی برای افرادی است که نگران پارگی دیافراگم منبع انبساط دیافراگمی هستند. یک مزیت دیگر که منابع انبساط بالنی دارند این است که تیوپ بعضی از آن ها را می شود تعویض نمود و دیگر نیازی نیست که کل منبع تحت فشار را تعویض کنید.

ساختار منبع انبساط بسته

جزئیات منبع تحت فشار دارای تیوپ دار داخلی:

در این مقاله قسمت های داخلی یک منبع انبساط بسته تیوپ دار را معرفی کرده و درباره آنها توضیح می دهیم. منبع انبساط بسته در واقع از سه بخش مجزا تشکیل شده است که در ادامه این قسمت ها را معرفی خواهیم نمود.

پوسته منبع انبساط بسته:

این پوسته همان چیزی است که شما ظاهر منبع انبساط را می بینید که از جنس فلزی دارد و تیوپ در داخل آن قرار می گیرد.

تیوپ یا بالن :

از جنس لاستیک کائوچویی انعطاف پذیر است که به وسیله ورود آب به داخل آن حجمش زیاد می شود و به سمت بالای منبع انبساط بسته فشار می آورد و از طرف دیگر هوایی که داخل منبع تحت فشار قرار دارد به سمت پایین فشار وارد می کند. تیوپ کائوچویی به وسیله فلنج به پوسته منبع تحت فشار محکم می شود.

فضای خالی :

که شامل فضای خارج تیوپ منبع انبساط بسته است. هنگامی که تیوپ منبع تحت فشار با آب پر می شود هوای اطراف تیوپ فشرده می گردد. هوا از طریق یک شیر سوزنی که در بالای مخزن تعبیه شده است وارد پوسته منبع تحت فشار می گردد یا از آن خارج می شود.

همانطور که آب وارد تیوپ منبع انبساط بسته می شود، تیوپ لاستیکی را به سمت بالا و به طرف قسمت گنبدی شکل حرکت می دهد. هنگامی که تیوپ منبع انبساط بسته به میزان حداکثر از آب پر شد، تقریبا دو سوم از فضای داخل منبع تحت فشار را اشغال می کند.

وقتی تیوپ منبع انبساط بسته پر از آب است، هوای بالای تیوپ در ناحیه فوقانی منبع تحت فشار قرار می گیرد. هدف از اینکه قسمت بالایی منبع تحت فشار به شکل محدب یا گنبدی شکل ساخته شده، این است که از گسترش بیش از حد و پاره شدن تیوپ منبع تحت فشار هنگامی که آب به وسیله پمپ به داخل تیوپ منبع انبساط بسته فرستاده می شود جلوگیری نماید.

در زیر دریچه و کلاهک سیاه رنگی که روی منبع تحت فشار قرار گرفته خروجی هواست که به وسیله یک شیر سوزنی مسدود می گردد و  از طریق این شیر فشار هوای داخل منبع تحت فشار تنظیم می گردد.

 

لیست قیمت منبع تحت فشار

– این مخازن با عناوینی همچون مخزن تحت فشار، منبع انبساط بسته یا مخزن تحت فشار پمپ آب نیز شناخته می شود.

چه مشکلاتی ممکن است برای منبع انبساط بسته تیوپ دار رخ دهد؟

مشکلات فشار آب یا سیکل های کوتاه پمپ آب با منبع تحت فشار بالنی معمولا به ایجاد مشکل در کنترل پمپ می انجامد مشکل  سوراخ شدن تیوپ منبع انبساط بسته می تواند با جایگزین کردن  یک تیوپ جدید و یا تعویض کل منبع تحت فشار بر طرف شود.

پارگی تیوپ منبع تحت فشار :

در صورتی که تیوپ حاوی آب در منبع انبساط بسته بترکد باعث عدم خروج آب از منبع، کوتاه شدن چرخه کار پمپ آب و روشن و خاموش شدن پمپ در فواصل زمانی کوتاه می گردد. در این حالت آب از قسمت پاره شده تیوپ وارد بخش هوای فشرده مخزن انبساط بسته می گردد و بیشتر و بیشتر جایگزین هوای داخل آن می شود تا جایی که در نهایت تیوپ منبع انبساط بسته به کف منبع تحت فشار سقوط می کند.

تیوپ منبع انبساط بسته ممکن است در اثر فرسودگی، نقص داخلی یا اشکال در سوئیچ فشار بترکد. اشکال در سوئیچ فشار ممکن است باعث شود تا آب بیشتری نسبت به میزان استاندارد وارد تیوپ منیع انبساط بسته گردد و موجب ترکیدگی تیوپ شود. البته این اتفاق تقریبا غیر ممکن است زیرا فشار قسمت هوای فشرده و فشار قسمتی که در آن آب ذخیره می شود معمولا یکسان است.

تیوپ منبع تحت فشار معیوب: اگر تیوپ حاوی آب منبع تحت فشار معیوب باشد آنگاه ممکن است در داخل منبع انبساط بسته جمع شود و در نتیجه باعث روشن و خاموش شدن پشت سرهم پمپ آب گردد. یک تیوپ جمع شده، از ورود آب به منبع تحت فشار جلوگیری می کند. مقدار آب قابل توجهی در منبع انبساط بسته وجود نخواهد داشت و به همین دلیل آب درون منبع سریعا تخلیه می شود.

ایجاد سوراخ در تیوپ منبع انبساط بسته: اگر تیوپ منبع تحت فشار دچار ترکیدگی نشود اما روزنه ای روی آن ایجاد گردد، به دلیل نفوذ آب به قسمت هوای فشرده، فشار هوای داخل منبع انبساط بسته بیشتر از فشار استاندارد مي شود و همچنين منجر به كاهش سیکل پمپ آب و فشار آب خروجی از شیرآلات ساختمان می گردد. در این حالت با باز کردن شیرهای آب، هوا نیز همراه با آب با فشار خارج می شود.

نکته ای که برای خرید منبع انبساط بسته باید در نظر داشته باشید.

خرید منبع تحت فشار مناسب برای داشتن فشار آب ثابت در کل خانه شما ضروری است. یک منبع انبساط بسته کوچک به احتمال زیاد باعث می شود پمپ شما به طور مداوم کار کند یا مرتبا روشن و خاموش گردد این مورد می تواند منجر به سایش زودرس یا نیاز به جایگزینی پمپ آب شود. منبع انبساط بسته ای که برای خانه شما خیلی بزرگ است می تواند آب را به مدت طولانی در خود نگه دارد و ممکن است طمع و مزه آب عوض شود. پس با در نظر گرفتن مقیاس خانه و ساختمانی که در آن زندگی می کنید منبع تحت فشار در سایز مناسب را خریداری نمایید.

تعویض تیوپ منبع انبساط بسته:

  1. منبع تحت فشار را از سیستم لوله کشی جدا کنید.
  2. کلاهک شیر هوای سوزنی را بردارید و پین آن را فشار دهید تا هوا تخلیه گردد.
  3. منبع را روی زمین بخوابانید تا آب داخل آن کامل تخلیه گردد.
  4. پس ار آن کانکتور و فلنج را از انتهای منبع باز کنید.
  5. تیوپ را بیرون بکشید.
  6. داخل منبع فلزی و همچنین لبه ها را به کمک سمباده هر گونه ناصافی را از بین ببرید.
  7. مخزن را دوباره به پهلو می خوابانیم تا عملیات نصب تیوپ راحت تر انجام گیرد.
  8. تیوپ جدید را داخل محفظه فلزی قرار دهید.
  9. اطمینان حاصل کنید که تیوپ در داخل منبع انبساط بسته به درستی قرار گرفته و پیچ نخورده باشد.
  10. اتصال فلنچ را روی تیوپ انداخته دهانه آن را کمی بیرون می کشیم.
  11. فلنج را طوری قرار می دهیم که به خوبی لبه های تیوپ را بپوشاند تا پس از بستن پیچها منبع آب بند شود.
  12. مهره ای که فلنج را نگه می دارد به صورت ضربدری با آچار مخصوص محکم می کنیم.
  13. دور اتصالات پایین سیستم را با نوار تفلون می پیچانیم تا درزگیری و آب بندی شوند

تیوپ جدید را از جعبه خارج کرده و قبل از نصب در داخل منبع تحت فشار آن را از نظر داشتن پارگی یا سوراخ بررسی کنید. اتصال فلنچ را روی تیوپ انداخته و به قسمت باز پایین هدایت می کنیم. اتصال پایینی تیوپ را از انتها به بیرون می کشیم و فلنج را طوری قرار می دهیم که به خوبی لبه های تیوپ را پوشش دهد. مخزن را دوباره به پهلو می خوابانیم تا عملیات نصب تیوپ راحت تر انجام گیرد. سپس مهره ای که فلنج را نگه می دارد به صورت ضربدری با آچار مخصوص محکم می کنیم. دور اتصالات پایین سیستم را با نوار تفلون می پیچانیم تا درزگیری و آب بندی شوند و سپس اتصالات دیگری که به انتهای منبع تحت فشار وصل می گردد متصل می کنیم. اطمینان حاصل کنید که تیوپ در داخل منبع انبساط بسته به درستی قرار گرفته و پیچ نخورده باشد.

پوشش روی منبع تحت فشار را دوباره نصب کرده و منبع را با فشار استاندارد از هوا پر کنید. در این حالت کار تعویض تیوپ منبع تحت فشار تمام شده است و منبع انبساط بسته آماده است تا دوباره وارد مدار شود. ۲۴ ساعت پس از نصب منبع تحت فشار، مطمئن شوید که فشار داخل منبع انبساط بسته تغییری نکرده است و هر ۶ تا ۱۲ ماه یک بار فشار منبع را چک کنید.

  1. تیوپ منبع تحت فشار ۲۴ لیتری F90/120
  2. تیوپ منبع تحت فشار ۲۴ لیتری F80/110
  3. تیوپ منبع تحت فشار ۳۵/۵۰ لیتری F90/120
  4. تیوپ منبع تحت فشار ۳۵/۵۰ لیتری F80/110
  5. تیوپ منبع تحت فشار ۳۵/۵۰ لیتری دنباله دار F80/110
  6. تیوپ منبع تحت فشار ۵۰/۸۰ لیتری دنباله دار F80/110
  7. تیوپ منبع تحت فشار ۵۰/۸۰ لیتری F80/110
  8. تیوپ منبع تحت فشار ۸۰ لیتری دنباله دار F90/120
  9. تیوپ منبع تحت فشار ۸۰ لیتری دنباله دار F90/120
  10. تیوپ منبع تحت فشار ۸۰/۱۰۰ لیتری دنباله دار F80/110
  11. تیوپ منبع تحت فشار ۸۰/۱۰۰ لیتری سوراخ دار F80/110
  12. تیوپ منبع تحت فشار ۸۰/۱۰۰ لیتری F80/110
  13. تیوپ منبع تحت فشار ۱۰۰/۱۵۰ لیتری سوراخ دار F90/120
  14. تیوپ منبع تحت فشار ۱۰۰/۱۵۰ لیتری سوراخ دار F80/110
  15. تیوپ منبع تحت فشار ۱۰۰/۱۵۰ لیتری دنباله دار F90/120
  16. تیوپ منبع تحت فشار ۱۰۰/۱۵۰ لیتری دنباله دار F80/110
  17. تیوپ منبع تحت فشار ۱۵۰/۲۰۰ لیتری سوراخ دار F80/110
  18. تیوپ منبع تحت فشار ۱۵۰/۲۰۰ لیتری سوراخ دار F150/200
  19. تیوپ منبع تحت فشار ۱۵۰/۲۰۰ لیتری F80/110
  20. تیوپ منبع تحت فشار ۲۰۰/۳۰۰ لیتری سوراخ دار F150/200
  21. تیوپ منبع تحت فشار ۲۰۰/۳۰۰ لیتری F150/200
  22. تیوپ منبع تحت فشار ۵۰۰/۷۵۰ لیتری F150/200

 

منبع انبساط بسته در سیستم گرمایشی

منبع انبساط بسته معمولا هنگامی در سیستم گرمایش مورد استفاده قرار می گیرد که:

۱-امکان نصب منبع انبساط باز در ارتفاع و اتصال آن با کمک لوله کشی به شوفاژخانه وجود نداشته باشد.
۲-ساختمان ما در شهر یا مکانی مرتفع بنا شده و آب زیر ۱۰۰ درجه به جوش می آید.

منبع تحت فشار یا منبع انبساط بسته به عنوان یک ابزار برای جذب انبساط آب که در اثر کم و زیاد شدن درجه حرارت رخ می دهد استفاده می گردد. مزایای استفاده از منبع انبساط بسته در سیستم گرمایشی به شرح زیر است:
* لزومی ندارد که منبع تحت فشار را در مرتفع ترین نقطه سیستم قرار دهیم.
*به دلیل بسته بودن منبع تحت فشار، امکان از دست دادن آب و ورود اکسیژن به سیستم وجود ندارد و بنابراین تجهیزات و قطعات کمتر دچار زنگ زدگی و خوردگی می شوند.
*منبع انبساط بسته به دلیل کار کردن در فشار سیستم، می توان درجه حرارت آب سیستم را بالا ببریم و کاهش دمای کمتری را هنگام طراحی برای آن در نظر بگیریم که در نتیجه هزینه های مربوط به بهره برداری کاهش می یابد.

هنگامی که مس خواهید از  منبع تحت فشار دیافراگمی یا تیوپی در سیستم گرمایشی ساختمان خودتان استفاده کنید  باید قبل از اینکه به سیستم وصل شود ، به میزان فشار غیرعملیاتی سیستم شارژ شود. می توان  منبع انبساط بسته را قبل از نصب کردن و شروع راه اندازی آن  می توان زیر فشار بگذاریم و تست شود  که معمولا کمتر این کار انجام می گردد. کسانی که اطلاعات کافی و لزم در این زمینه را ندارند ، فشار هوا یا گاز داخل مخزن تحت فشار را اندازه گیری نمی کنند  و تصور  می کنند در کارخانه با فشار مناسب پر شده است در صورتی که این گونه نیست و قبل از نصب در سیستم حتما باید میزان فشار آن کنترل شده و در صورت نیاز تنظیم گردد.

مخزن تحت فشار را می توان در مکان های مختلفی که می خواهید  نصب کنید و این منبع با هوا ارتباط ندارد. با استفاده از منبع انبساط بسته، فشار سیستم از طریق بخار، بالشتک هوا و یا یک گاز بی اثر( گازی که با عناصر دیگر واکنش نمی دهد ، مثل ازت )تامین می شود. بیشینه فشار در منبع انبساط بسته بستگی به طراحی سیستم دارد و از شیر اطمینان برای کنترل آن استفاده می نمایند. کمینه فشار در منبع تحت فشار باید به میزانی باشد که هنگامی که سیستم سرد است، رادیاتوری که در بالاترین نقطه ساختمان قرار دارد، پر از آب باشد. همچنین ضروری است که در تمام قسمت های بلند سیستم شیر هواگیری تعبیه گردد. بهتر است منبع تحت فشار در قسمتی که مکش پمپ است نصب گردد. این کار باعث می شود تا طرف مکش پمپ تحت فشار ثابتی باشد. قرار دادن منبع انبساط بسته در سمت دهش پمپ توصیه نمی شود.

منبع تحت فشار برای برقراری تعادل در نوسانات فشاری که در سیستم گرمایشی مدار بسته اتفاق می افتد به کار گرفته می شود. علت نوسانات فشاری، تغییر درجه حرارت آبی است که در سیستم جریان دارد. به عنوان مثال اگر دمای آب از ۲۰ درجه سانتی گراد به ۸۰ درجه سانتی گراد برسد حجم آب ۳ درصد افزایش می یابد. پس اگر ۱۰۰ لیتر آب در سیستم داشته باشیم با تغییر درجه حرارت از ۲۰ به ۸۰ درجه سه لیتر به حجم آب اضافه می شود. در سیستم گرمایشی پکیج و رادیاتور معمولا از منبع انبساط بسته تیوپی و یا دیافراگمی استفاده می کنند.

این منبع تحت فشار از چند قسمت تشکیل شده است:

۱- بدنه که از جنس فلز است و به شکل کروی یا مکعبی ساخته می شود.

۲- دیافراگم یا تیوپ که از جنس لاستیک انعطاف پذیر است و بین دو نیمه ی بدنه ثابت می شود.

۳- شیر سوزنی که برای تخلیه یا شارژ هوا مورد استفاده قرار می گیرد.

۴- مجرایی که آب به درون منبع انبساط بسته وارد شده یا از آن خارج می شود.

وقتی که میزان حجم آب در سیستم افزایش می یابد، آب اضافی وارد منبع تحت فشار می گردد و باعث می شود که دیافراگم یا تیوپ فشرده گردد. هنگامی که درجه حرارت آب در سیستم کاهش یافت، دیافراگم با ویژگی ارتجاعی خود، مقدار آبی را که در منبع تحت فشار ذخیره شده با فشاری معین به سیستم بر می گرداند. پس می توان نتیجه گیزی کلی کرد کارکرد منبع انبساط بسته باعث می شود تا آسیبی به خطوط لوله کشی سیستم گرمایشی وارد نگردد.

توجه : به خاطر داشته باشید که فشار هوای داخل منبع انبساط بسته باید به صورت منظم و زمان بندی شده  معین بررسی و اندازه گیری  شود. توجه داشته باشید  در صورتی که فشار هوای منبع تحت فشار تنظیم نباشد موجب صدمه به تجهیزات و لوله کشی سیستم گرمایشی می گردد.

روش تخلیه آب سیستم گرمایشی

راحت ترین راه برای تخلیه آب اجرای  مراحل زیر است:

۱- ابتدا باید مسیر آب سردی که به سیستم وارد می شود ببندید

۲-  شیر آب یا والو آب گرم که در پایین ترین نقطه خانه قرار دارد باز کنید

۳ شیر آب یا  والو پرکن سیستم را باز کنید.

بدین ترتیب آبی که در مدار سیستم گرمایشی وجود دارد تخلیه می گردد.

 آزمایش و شارژ منبع تحت فشار

در مرحله اول آبی که در مدار سیستم گرمایش وجود دارد باید به طور کامل تخلیه گردد.

سپس با یک فشار سنج میزان فشار منبع تحت فشار را اندازه گیری شود. اگر فشار هوای منبع انبساط بسته کم بود از طریق کمپرسور یا تلمبه به میزان لازم هوا وارد منبع تحت فشار کنید تا به مقدار مطلوب برسد.

اگر فشار داخل منبع انبساط بسته زیاد بود از طریق شیر سوزنی هوای اضافه را خالی کنید تا به میزان استاندارد برسد و دوباره با فشار سنج ، فشار درون منبع انبساط بسته را اندازه گیری نمایید.

دقت کنید که فشار هوای داخل منبع انبساط حتما روی عدد استاندارد تنظیم شود. اگر احتمال می دهید تیوپ منبع انبساط بسته سوراخ شده، قبل از اینکه آب داخل مدار گرمایشی را خالی کنید، با فشار دادن لحظه ای شیر سوزنی اگر آب همراه هوا خارج شد می توانید مطمئن باشید که تیوپ سوراخ شده و باید در جهت بر طرف کردن این عیب و تعویض منبع انبساط بسته اقدامات لازم را انجام دهید

. بعد از اینکه منبع انبساط بسته را شارژ کردید حتما با استفاده از کف، عدم نشتی شیر سوزنی را تست کنید.

اگر سه سال است که  از نصب دستگاه گرمایشی گذشته است و طی این مدت آن را بررسی نکرده اید ، باید شلنگ رابط مدار سیستم گرمایشی را  از جای خود جدا کنید و از باز بودن مسیر درون لوله آن اطمینان حاصل نمایید. هر دستگاه پکیج با توجه به توانی که دارد، نیاز به سایز مشخصی از منبع انبساط بسته دارد. مثلا برای پکیجی با توان حرارتی ۲۴ تا ۲۶ کیلووات باید از منبع تحت فشار ۶ لیتری استفاده کرد یا برای پکیج با توان حرارتی ۲۸ تا ۳۰ کیلووات باید از منبع تحت فشار ۸ لیتری استفاده نمود. استفاده از سایزهای متفاوت منبع تحت فشار در مدار سیستم گرمایشی به این دلیل است که هرچه قدر توان حرارتی سیستم پکیج بیشتر باشد، باعث می شود مدار سیستم گرمایش طولانی تر و بزرگتر گردد و نیاز به حجم آب بیشتری داشته باشد. بنابراین با افزایش درجه حرارت آب و بیشتر شدن حجم آن، نیاز به منبع تحت فشار بزرگتری برای جذب این نوسانات است. با توجه به این موضوع، سایزهای مختلفی از منابع انبساط بسته در مدار سیستم گرمایش مورد استفاده قرار می گیرد. همه منابع تحت فشار که در سیستم پکیج استفاده می شوند از نوع منبع انبساط بسته هستند که در کارخانه و با دستگاه پرس تولید می گردند. در نوع منابع انبساط تحت فشار امکان دارد تفاوت وجود داشته باشد اما عملکرد همه آنها یکی است.

نکاتی در مورد تعمیر و نگهداری منبع تحت فشار سیستم گرمایشی پکیج

منبع تحت فشار پکیج به طور معمول در کنار یا انتهای پکیج نصب می گردد و شکلی بشکه ای دارد که به آسانی می توان آن را تشخیص داد. اگر این منبع انبساط بسته به علت های مختلفی خراب شود و اشکال از منبع تحت فشار باشد، تنها راه حل مشکل، تعویض منبع تحت فشار است. ولی ممکن است گزینه های دیگری در خراب شدن این منبع سهم داشته باشند. اگر ایرادات از عوامل بیرونی منبع انبساط بسته باشد، می توان آنها را تعمیر کرد. مانند گرفتگی لوله ورودی به منبع انبساط بسته یا نشتی آب از محل اتصال ورودی آب و … . ولی اگر اشکلات مربوط به داخل منبع انبساط بسته باشد، این منبع قابل تعمیر نیست یا هزینه تعمیر آن مقرون به صرفه نیست و باید تعویض گردد. شرایطی مثل سوراخ شدن منبع انبساط بسته، خرابی شیر سوزنی منبع تحت فشار، خراب شدن یا سوراخ شدن تیوپ داخل منبع و عواملی مانند اینها باعث می گردد تا منبع انبساط بسته قابل تعمیر نباشد و باید تعویض شود. برای برطرف نمودن ایرادات سیستم گرمایشی بهتر است از یک تعمیرکار حرفه ای کمک بگیرید. همانطور که گفته شد اگر علت ایراد در منبع انبساط بسته، گرفتگی مسیر لوله ورودی به منبع باشد می توان به راحتی و با باز کردن لوله رابط و استفاده از سرکه یا جوهر نمک، گرفتگی ناشی از رسوبات را بر طرف نمود و دوباره منبع انبساط را وارد مدار کرد. بعضی اوقات از قسمتی که منبع انبساط بر روی مدار سیستم گرمایش بسته می شود، نشتی آب داریم. علت این مشکل می تواند خرابی اورینگ یا شل بودن مهره باشد. که به راحتی و با عوض کردن اورنگ و سفت کردن مهره می توان این ایراد را برطرف نمود.

 

افزایش طول عمر تیوپ منبع تحت فشار  و دلایل ترکیدگی یا نشتی تیوپ

یکی از مشکلات رایج منبع تحت فشار ترکیدگی تیوپ و نشتی آب از آن است. ترکیدگی و نشتی تیوپ منبع تحت فشار برای همه در یک زمان مشخص و یکسان اتفاق نمی افتد و بروز این مشکل می تواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. در این مقاله  می خواهیم ببینیم که چگونه می توانیم طول عمر تیوپ را افزایش دهیم و دلایل ترکیدگی یا نشتی تیوپ را بشناسیم.

روش ها جلوگیری از ترکیدگی و افزایش طول عمر تیوپ منبع تحت فشار

۱- نصب منبع ذخیره آب قبل از پمپ : نصب منبع ذخیره به آب ورودی به ساختمان، قبل از نصب پمپ و مخزن تحت فشار باعث کاهش چشمگیر گاز کلر و ذرات معلق شده و  عمر چندبرابری تیوپ را موجب می شود. توقف آب داخل منبع فرصت می دهد گاز کلر محلول از آب خارج شود. همین توقف باعث می شود منبع آب مانند حوضچه آرامش عمل کرده و ذراتی مانند شن و ماسه و زنگ آهن در کف و دیوارهای مخزن ته نشین شود. البته لازم است به صورت دوره ای این رسوبات داخل مخزن آب تمیز شود.

یکی از دلایل اصلی ترکیدگی و نشتی زود هنگام منبع تحت فشار، عدم استفاده از مخزن ذخیره آب است.

نصب مخزن ذخیره آب در کنار منبع تحت فشار باعث افزایش طول عمر منبع تحت فشار می شود

گاز کلر محلول در آب شهری سبب خشک شدن تیوپ و کاهش کشسانی آن می شود. کلر محلول در نهایت با کاهش الاستیسیته (حالت نرمی و انعطاف ) تیوپ باعث ترکیدن آن می گردد. در منبع آب ذخیره قبل از پمپ غلظت گاز کلر در آب به طرز چشمگیری کاهش می یابد. هر چه زمان توقف آب داخل مخزن بیشتر باشد کلر بیشتری از آب داخل فضای منبع رها و از طریق هواکش از مخزن خارج می شود.

لازم به ذکر است کلر برای گندزدایی و بهداشتی نمودن آب در مراکز تصفیه آب به آب شرب شهری اضافه می شوند.

رسوب ذرات معلق روی سطح داخلی تیوپ نیز باعث کاهش الاستیسیته آن می شود ضمنا لبه های تیز میکروسکوپی آنها موجب پارگیهای بسیار جزیی در سطح تیوپ می شود که در نهایت این گسستگی ها در نقاط تمرکز تنش مکانیکی باعث پارگی و ترکیدن تیوپ می شود.

لازم به ذکر است نصب فیلتر شن و ماسه مستقیما قبل از پمپ به دلیل کاویتاسیون موجب خرابی زودهنگام پمپ می شود و می بایست حتمی قبل از مخزن ذخیره آب نصب شود. این فیلترها نیز تاثیری بر کاهش گاز کلر ندارند. همچنین فیلترهای حذف گاز کلر به دلیل حذف کامل آن در شبکه لوله کشی ساختمان اصلا توصیه نمی شوند. اصولا این فیلترها را درست قبل از محل مصرف مانند فیلترهای چند مرحله ای داخل آشپزخانه یا قبل از دوش حمام نصب می کنند.

۲- تنظیم مداوم فشار باد تیوپ : فشار باد تیوپ منبع کاملا خالی از آب می بایست حداکثر ۱۰ درصد کمتر از فشار مینیمم یا استارت پمپ باشد. فشار مینیمم پمپ، فشاری است که روی کلید اتومات تنظیم می شود و به صورت دوره ای و سه ماهه منبع تحت فشار نیاز به کنترل فشار و شارژ احتمالی خواهد داشت.

هر چه فشار باد منبع کمتر شود احتمال سایش تیوپ به دیواره وقتی به فشار ماکسیمم می رسد، افزایش می یابد و این مساله باعث ترکیدن زودهنگام تیوپ می شود.

۳- برداشتن ناصافی سطح داخلی منبع هنگام تعویض تیوپ: منبع تحت فشاری که تیوپ آن ترکیده به دلیل تماس آب با دیواره داخلی آن فرآیند زنگ زدگی در داخل منبع تسریع می گردد و موجب ناصافی بیشتر سطح داخلی می گردد. این ناصافی در صورت تماس تیوپ با سطح داخلی مخزن باعث سایش بیشتر تیوپ و کاهش عمر آن می شود. بهتر است قبل از تعویض تیوپ سطح داخلی منبع به کمک سمباده کاملا صاف و پرداخت شود. توجه فرمایید اگر خواستید رنگ هم بزنید باید از انواع رنگ فودگرید ( سازگار با مواد غذایی ) استفاده کنید.

۴- انتخاب درست حجم منبع تحت فشار : در صورتی که حجم منبع تحت فشار متناسب با میزان مصرف نباشد تعداد دفعات پر و خالی شدن آن بیشتر شده و به غیر از فشار مضاعف به پمپ و سایر تاسیسات آبرسانی، باعث کاهش چشمگیر عمر تیوپ نیز می گردد. برای هر واحد مسکونی ( خانوار ۵ نفره ) بهتر است حداقل ۱۵ لیتر در نظر بگیرید .

۵- تراز نصب نمودن منبع تحت فشار : بسیاری از انواع منابع تحت فشار نیاز دارند که کاملا تراز نصب شوند. تراز نصب نمودن یکی از مهمترین نکات در نصب آنها است. غیرتراز نصب نمودن مخزن موجب افزایش احتمال سایش تیوپ به دیواره و یا توزیع نادرست فشار می گردد که می تواند به صورت قابل توجهی از عمر منبع بکاهد.

۶- خشک بودن مکان نصب : مکان نصب مخزن تحت فشار حتی الامکان عاری از رطوبت و دارای تهویه باشد. این مساله باعث دوام بیشتر بدن و باالطبع افزایش عمر مخزن و تیوپ می شود.

 

برای جلوگیری از ترکیدگی و افزایش طول عمر تیوپ منبع تحت فشار چه روش هایی وجود دارد؟

۱- نصب منبع ذخیره آب قبل از پمپ ۲-تنظیم مداوم فشار باد تیوپ ۳- برداشتن ناصافی سطح داخلی منبع هنگام تعویض تیوپ ۴- انتخاب درست حجم منبع تحت فشار ۵- تراز نصب نمودن منبع تحت فشار ۶- خشک بودن مکان نصب

آیا استفاده از مخزن ذخیره آب در طول عمر منبع تحت فشار و عمر تیوپ آن تاثیر گذار می باشد؟

بله نصب منبع ذخیره آب، قبل از نصب پمپ و مخزن تحت فشار باعث کاهش چشمگیر گاز کلر و ذرات معلق شده و  عمر چندبرابری تیوپ را موجب می شود. منبع آب مانند حوضچه آرامش عمل کرده و ذراتی مانند شن و ماسه و زنگ آهن در کف و دیوارهای مخزن آب ته نشین می شود و بداخل منبع تحت فشار نمی رود.

آیا منبع تحت فشار کوچک را می توان بجای منبع تحت فشار بزرگ استفاده کرد؟

در صورتی که حجم منبع تحت فشار متناسب با میزان مصرف نباشد تعداد دفعات پر و خالی شدن آن بیشتر شده و به غیر از فشار مضاعف به پمپ و سایر تاسیسات آبرسانی، باعث کاهش چشمگیر عمر تیوپ نیز می گردد. برای هر واحد مسکونی ( خانوار ۵ نفره ) بهتر است حداقل ۱۵ لیتر در نظر بگیرید .

آیا می توان از منبع تحت فشار بزرگ تر از حجم مورد نیاز استفاده نمود؟

اینکار باعث می شود آب به مدت طولانی درون تیوپ منبع تحت فشار راکت بماند و کیفیت خود را از دست بدهد و طعم آب نگوارا شود.

هر چند وقت یکبار می بایست فشار تیوپ منبع تحت فشار را چک نماییم؟

به صورت دوره ای و سه ماهه منبع تحت فشار نیاز به کنترل فشار و در صورت نیاز به شارژ دارد و می توانید با کمپرسور هوا آن را شاژ نمود.

چه زمان منبع تحت فشار را باید شارژ کنیم؟

اگر احساس می کنید که پمپ آب شما با وجود منبع تحت فشار خیلی سریع روشن وخاموش می شود می بایست منبع تحت فشار خود را بررسی نمایید. فشار باد تیوپ منبع کاملا خالی از آب می بایست حداکثر ۱۰ درصد کمتر از فشار مینیمم یا استارت پمپ باشد.  فشار مینیمم پمپ، فشاری است که روی کلید اتومات تنظیم می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *